Tar du av deg masken om natten i søvne?

Så, du våkner om morgenen uten maske, eller våkner av at du river av deg masken fordi du føler deg kvelt midt på natten?

Da kan det god være at starttrykket ditt er for lavt.

Det som skjer er at trykket du har vanligvis har er høyt nok, men når du snur deg på ryggen så kollapser luftveiene dine en god del mer en når du sover på siden, kroppen din får da akkurat ikke nok luft til at oksygen nivået i kroppen opprettholdes, og du får kvelningsfornemmelse.

Dette er noe du stadig opplever, for eksempel når du legger dyna over ansiktet i søvne. Kroppen er så vant til at dette skjer, at den fjerner dyna selv, uten at du våkner. Det er den ikke vant til med en maske som er stroppet fast til ansiktet.

Så, hva gjør du? Jo, du ringer din søvnsykepleier og fortelle om hvordan du opplever det, og at du har blitt anbefalt av andre med cpap å snakke med henne om å få satt opp start trykket.

Hvordan finner du din søvnsykepleier? Jo, du ringer ditt lokale sykehus, ber om å bli satt over til Øre-nese-hals. Der forteller du at du bruker cpap, og trenger å snakke med en søvnsykepleier om å få justert trykket ditt.

Om ikke søvnsykepleieren vil hjelpe deg over telefonen, ber du om en time, så dere kan gå gjennom dataene på maskinen din. Du må da ta med deg hele maskinen inklusive strømforsyning. Husk å notere de dagene (og helst tidspunktet det skjer på om mulig), så det er raskere å gå gjennom søvnmønsteret ditt. Noter deg og en dag som du har sovet kjempegodt med masken hele natten. Denne natten blir da utgangspunktet for sammenlikningen.

PÅ sykehuset ber du om at sykepleieren tar frem aktuell dag og og den dagen som du sov godt. Du vil da se at du har et jevnt pustemønster på den gode natten, og et helt annet pustebilde på den natten du bråvåknet, eller våknet uten maske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.