12V Strømforbruk uten fukt og varme.

Kortversjon: På 8 timer brukte jeg 3,6Ah, uten fukter og varme, med trykk på 5,8-11, og EPR på 2. Med fukter og varme bruker jeg 21Ah, alt etter hvor mye lekkasje jeg har og hvor varmt det er i rommet.

Sommeren nærmer seg og som alle andre vil jeg og ut på tur, men jeg har jo cpap som trenger strøm. Men hvor mye strøm trenger jeg egentlig?

Svaret er at det varierer. Det varierer på om du skal ha på fukter og varme, om du har stort lungevolum, om du puster raskt eller sent og innstillingene dine på maskinen. De er selvsagt mer som gir endringer på strømforbruk og du må nesten sjekke hva du bruker selv.

Mitt forbruk har jeg målt med en Victron SmartShunt 500. Mer teknisk informasjon om SmartShunt finner du her på engelsk

.Jeg nullstilte appen før testen startet. Bildet under viser strømforbruket etter 8 timer

Natt 1 – 8 timers søvn

La oss gå gjennom bildet over:

State of charge: Hvor mye strøm er det igjen på batteriet nå. 99%

Voltage: Hvor mange volt er det på batteriet akkurat nå. 13,29V

Current: Hvor mye strøm trekker CPAP`en akkurat nå. -0,28A

Power: Hvor mange Watt bruker CPAP`en akkurat nå. -4W

Consumed Ah: Hvor mange ampere timer gikk det ut av batteriet. -3,6Ah

Time remaining: Om jeg fortsetter å bruke like mye strøm til batteriet er tomt, hvor mange dager varer batteriet da. 10dager

Natt 2 – 10 timers søvn

Jeg syntes at forbruket var så lite, at jeg måtte sjekke en gang til.

8,4Ah – 3,6Ah = 4,8Ah på 10 timers bruk

Vi ser at batteriet klarer 10 dager til i teorien, men mattestykket er litt feil. Jeg trekker jo ikke strøm mens jeg er våken. Skal vi regne på forbruket så er mattestykket: Batteriet er på 280Ah, realistisk 250Ah / 3,6Ah brukt i natt = 70 netter.

Men, jeg må jo ha fukter og varme på i slangen. Da er tallet mitt 18,2Ah på 7,5 Timer. Husk på at med en gang du kobler på varme og fukt, så vil variablene utetemperatur og lekkasje endre hvor mye strøm maskinen bruker, endres drastisk.

Litt informasjon om batteriet mitt:

Det er et hjemmelaget batteri hvor jeg har satt sammen 4 battericeller på 3,6V 280Ah. Batteriet veier ca 30kg

Batteriet under bygging.

Hva batteri ville jeg ha anbefalt om jeg skulle kjøpt nytt batteri nå til å reise med?

Sandberg Survivor Powerbank 7in1 72000 Nødlader OBS Kan ikke tas med på fly.

Grunnen til at jeg ville valg denne, er at den har utgang for 12v, hvor du kan koble den orginale 12v omformeren til ResMed direkte i. Den er stor nok til å drive noen døgn med både cpap og lading av mobil. Matematisk (teoretisk) sett skulle den kunne drive 72Ah/5Ah = 14 netter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.